Change Yourself

Statement

A smile for you

Refleksioner af filosof Finn Janning

Det fortælles, at smilet ikke kender nogen grænser. Det er universelt.
Et smil kan krydse kontinenter og tider; det kan overkomme ubehagelige ideologier, hvad enten disse er knyttet til racer, religioner, aldre eller seksuel observans.
Et smil er mere mobilt end internettet. Det forbinder. Det er livets budbringer.
Et smil kan afkodes i en meget tidlig alder. Børn kan aflæse om dét, de gør, vækker glæde eller bekymring – blot ved at kigge på deres forældre eller andre voksne.
Et smil er et sprog, der forbinder, berører og imprægnerer, fordi det bekræfter livet. Intet andet end livet.
Et smil er et smil er et smil. Så simpelt kan det siges. Det er ikke til at misforstå.
Selvfølgelig eksisterer, der falske smil. Men sådanne smil er netop ikke smil, men falske smil. De er påtaget, som Jokerens smil i Batman – påklistret. Det falske smil kan virke skræmmende, fordi det bevidst driver gæk med livet. Det ved om nogen gyserforfatteren Stephen King, som i It netop lader en klovn repræsentere menneskets dybeste frygt. Det falske smil er respektløst.
Et smil er noget glædeligt, men også noget seriøst. Det er et kærlighedsmissil, der ikke søger, men giver, deler. Smilet er generøst.
Et smil kommer, når det kommer, siger man. Og det gør det. Men det er muligt, at kultivere en mere smilende tilgang til livet, som når den vietnamesiske munk Thich Nhat Hanh opfordrer sine læsere til at vågne op med et lille smil på læben. Det er nemlig livet du smiler til, af og med. Du er vågnet op, og ikke sovet ind i døden. Du kan altid smile, fordi tingene kunne være værre. Du kunne være død. Smilet er det, der konstant får os til at vende os mod livet, selv når vi føler, at livet har vendt os ryggen. Smilet vil livet.
Et smil er afvæbnende. Du kan gå igennem det meste af en dag uden at tale verbalt med
andre mennesker, men stadigvæk omgås andre med respekt og venlighed, hvis bare du smiler.
Et smil er mere end kurven på dine læber. Solen, der smiler i børnenes tegninger peger
opad. Men selv, hvis din mund er syet sammen, kan du stadigvæk smile med øjnene. Du kan faktisk smile med hele ansigtet. Sågar hele kroppen. Du kan have en smilende tilgang til livet. Ikke en pjattet eller useriøs, men livsbekræftende. Den franske filosof Michel Serres har sagt, at folk der ældes grimt, gør det, fordi de så sjældent smiler. Selv dine rynker kan smile. Ja, selv dit skelet kan smile.
Et smil understreger altid tre ting: Jeg har levet, jeg lever, og jeg vil leve.
Det er derfor du smiler.